Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

E-teams gaan dode egels tellen voor onderzoek

  •  
01-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
egel_verkeer.jpg
Om te weten te komen hoe slecht het met de egels in Nederland gaat, start de Zoogdiervereniging een grootschalig onderzoek in het kader van het Jaar van de Egel. Daarvoor zoekt zij nog vrijwilligers, forenzen die dode egels tellen. De E-teams gaan tellen zodra de egels uit winterslaap zijn.
Speciaal voor de onderzoekscampagne Jaar van de Egel gaat de Zoogdiervereniging E-teams oprichten. Deze egelteams bestaan uit forenzen (auto) die elke dag hetzelfde traject afleggen en de wegen in de gaten houden. Zij registreren dode egels. De eerste aanmeldingen zijn al binnen maar er zijn meer mensen nodig.
Een vergelijkbaar onderzoek heeft eind jaren negentig plaats gevonden en leverde onder andere het inzicht op dat naar schatting zeker 100.000 egels per jaar slachtoffer van het verkeer worden in Nederland en een aantal aanbevelingen hoe dit aantal te verminderen. Dit soort onderzoek levert ook inzicht in landschap en egels. Waar vallen de meeste slachtoffers en waar juist niet.
Door ook dezelfde wegen (20 routes) nog eens te monitoren, ontstaat bovendien een goed beeld van het aantal verkeersslachtoffers in 2009 en of dit gestegen of gedaald is. Dat geeft (rekening houdend met andere factoren) een indicatie van de afname van de populatie egels in Nederland.
Meedoen?
We hebben vrijwilligers nodig voor dit onderzoek. Een overzicht van de trajecten is op www.jaarvandeegel.nl (klik op E-team)  te vinden. Ook buiten deze trajecten kunnen mensen meedoen. Deze wegen leveren tevens nuttige informatie op voor onze onderzoekers. Het gaat zowel om grotere als kleinere wegen. Wie interesse heeft, kan zich melden door een e-mail te sturen naar: jaarvandeegel@vzz.nl. Doe dat liefst voor eind februari want dan beginnen de egels langzaam uit hun winterslaap te ontwaken.
De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en heeft 2009 tot Jaar van de Egel uitgeroepen. In een grootschalig onderzoek waaraan alle Nederlanders mee kunnen doen, wil de vereniging te weten komen hoe het precies met dit bijzondere zoogdier gaat en of de egel op de Rode lijst van bedreigde zoogdieren moet komen. De campagne is een initiatief van de Zoogdiervereniging en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De Zoogdiervereniging, verzamelt gegevens over alle in het wild levende zoogdieren in Nederland en zet zich in voor de bescherming van deze dieren: van egel tot eekhoorn, van bever tot boommarter en van das tot otter.
Bron: VZZ

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.