Vroege Vogels

Dwergooruil in vrijheid

  •  
08-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In Klein Profijt, een natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap is maandag een zeer zeldzame dwergooruil losgelaten. De roofvogel was in september verzwakt aangetroffen en werd sindsdien opgelapt in de opvang van het de Vogelklas Karel Schot. In Nederland zijn sinds 1800 slechts tien eerdere meldingen van dwergooruilen bekend. Het toeval wil dat twee eerdere vondsten ook al in Rotterdam plaatsvonden.
De dwergooruil werd 18 september op de Maasvlakte ontdekt onder de containerkraan van een kraanmachinist. Hij ontfermde zich over het dier en de volgende ochtend ging de vogel naar het opvangcentrum Vogelklas Karel Schot. Dwergooruilen trokken in september van hun broedgebieden in Zuid- en Oost-Europa naar tropisch Afrika. Hoe dit vogeltje dan op een regenachtige nacht in Nederland verzeild is geraakt, is vooralsnog een raadsel.
Het dwergooruiltje is zo aangesterkt dat de verwachting is dat hij meteen naar het zuiden zal vliegen. Normaal overwinteren ze namelijk in Afrika. Het uiltje heeft een wetenschappelijke ring omgekregen zodat als hij in het in het zuiden wordt afgelezen we meteen weten dat hij de goede kant is opgevlogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.