Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dwergmeeuwen trekken massaal door

29 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
dwergmeeuw_-_wiesvink.jpg

© Fotograaf: Wies Vink

Als broedvogel is de dwergmeeuw zeldzaam, maar in april trekt dit prachtige, sierlijke meeuwtje massaal door. Vooral in Noordwest-Nederland kunnen de aantallen fors oplopen, zowel aan de kust als op het IJsselmeer en soms in het binnenland. Zo ook deze maand.
Voorjaarstrek
April is dé maand om doortrekkende dwergmeeuwen te zien; dan is de piek van de voorjaarstrek, die tot in mei doorloopt. In de noordwestelijke helft van het land maak je de meeste kans op grote aantallen, maar elders langs de kust trekken ze ook volop door. Op 21 april was er zeer massale dwergmeeuwentrek: bij IJmuiden en bij Bergen aan Zee trokken maar liefst 8390 dwergmeeuwen langs. De meeste dwergmeeuwen volgen tijdens de trek de kust naar noord, een deel steekt het land over richting het IJsselmeer. Daar worden de laatste dagen grote aantallen gezien langs de Afsluitdijk, waar ze zich tegoed doen aan de wolken dansmuggen.
Broedt graag bij sterns
In de winter zijn dwergmeeuwen voornamelijk kust- en zeevogels. De bij ons doortrekkende dwergmeeuwen zijn op weg naar de broedgebieden in het oostelijk Oostzeegebied, Wit-Rusland en Rusland. Ze broeden daar in zoet- en brakwatermoerassen, vaak in gezelschap van kokmeeuwen, visdiefjes, zwarte sterns en witvleugelsterns. In Nederland is de dwergmeeuw een zeldzame broedvogel. Ons land ligt aan de rand van het verspreidingsgebied. Vogeleiland De Kreupel bij Medemblik is de enige plek in Nederland waar de laatste jaren enkele dwergmeeuwen broeden.
Tekst: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland
Bron: Natuurbericht

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.