Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dwergbloem ontdekt in Flevoland

  •  
14-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dwergbloempje_Knarbos.JPG
Onlangs is voor het eerst in Flevoland de zeer zeldzame Dwergbloem ontdekt. Dit gebeurde aan de Knarplas in het Knarbos.  Normaliter wordt de Dwergbloem al heel sporadisch aangetroffen op het oude land in natte duinvalleien en langs oevers van plasjes, laat staan in het nieuwe Flevoland. 
Het plantje wordt niet voor niets Dwergbloem genoemd. Het is klein en onopvallend. Het is het op een na kleinste plantje van Nederland. (ca 1-5 cm). De bloemetjes zijn rozewit en zonder loep nauwelijks te zien. De Dwergbloem wordt vaak aangetroffen in de soortenrijke pioniersvegetaties van karrensporen, natte duinvalleien en oevers van plasjes. De vegetatie wordt gekenmerkt door Borstelbies, Bleekgele droogbloemen en fraai Duizendguldenkruid. Karrensporen zijn vrijwel verdwenen. Maar natte duinvalleien komen nog wel voor. Vooral op de Waddeneilanden, waar de kans dan ook het grootst is om deze soort aan te treffen.
In Flevoland komt deze bijzondere pioniersvegetatie met name voor rondom de Kuinderplas, in het Uiterdijkengebied en op de Voorlanden. Maar de Dwergbloem is hier nog niet gezien. Het ontdekte Dwergbloempje aan de oever van de Knarplas is hier waarschijnlijk dan ook terecht gekomen via zaden die aan de vochtige huid, veren of haren van mens of dier zijn blijven plakken.
Bron: Het Flevo-landschap

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.