Vroege Vogels

Burgers' Zoo te koud voor pinguïns

  •  
05-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwartvoetpinguins.jpg
De Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo haalt maandag 48 zwartvoetpinguïns naar binnen wegens de nachtvorst in de nacht van maandag op dinsdag. De voorspelde vrieskou van min vijftien graden is te veel voor de beestjes, aldus een woordvoerder van de dierentuin maandag.
De zwartvoetpinguïns komen normaal voor op de kust van Zuid-Afrika en zijn niet gewend aan zo veel kou, sneeuw en ijs. Andere pinguïnssoorten hebben op de Zuidpool geen probleem met vrieskou, maar voor de zwartvoetpinguïn is strenge vorst niet goed. ,,Die komt in hun woongebied in Zuid-Afrika niet voor'', zegt de woordvoerder.
De pinguïns lopen bovendien het risico te verdrinken als het stromende water in hun buitenverblijf bevriest. Ze weten niet wat ze moeten doen als ze naar boven willen en tegen ijs aanbotsen.
Verzorgers zijn maandag druk bezig de dieren te vangen. ,,Een hele klus'', aldus de woordvoerder. Het is nog duidelijk hoe lang de dieren binnenblijven. In 2002 moesten de Arnhemse pinguïns ook al eens naar binnen vanwege vrieskou.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.