gepubliceerde studie van onderzoeksbureau Alterra in opdracht van
Milieudefensie. Klaas Breunissen, campagneleider voedsel van
Milieudefensie: “We moeten stoppen met het gesleep van voedsel over de
wereld en de voedselvoorziening regionaliseren. De Alterra-studie laat
zien dat een duurzame voedselproductie in Europa goed mogelijk is.”
Belangrijke stap in het verduurzamen van onze voedselproductie is
veevoergewassen dichter bij huis telen in plaats van in Zuid-Amerikaanse
landen waar sojaplantages een drijvende kracht achter ontbossing zijn.
Soja
Met ons huidige voedingspatroon in Nederland zijn we voor 68 procent
afhankelijk van dierlijke producten voor eiwitten, voor de productie
hiervan wordt jaarlijks zo'n 2 miljoen ton soja gebruikt voor veevoer in
Nederland. Alterra heeft in opdracht van Milieudefensie gezocht naar een
optimale balans tussen de teelt van voedings- en veevoergewassen, het
aantal productiedieren en het dagelijkse dieet van de mensen in een
willekeurig Europees land. Randvoorwaarden daarbij waren dat de
voedselvoorziening regionaal moet plaatsvinden en de stikstofkringloop
gesloten wordt. Dat wil zeggen dat er geen overbemesting plaatsvindt
door de veehouderij in Europa en de landbouwgrond in Zuid-Amerikaanse
landen niet verarmt door de monocultuur.
Voldoende ruimte
Uit de berekeningen van Alterra blijkt dat er in een land als Nederland
voldoende ruimte is om alle voedsel en veevoer te verbouwen dat nodig is
om de bevolking te voeden. Die ruimte is er zelfs als wordt uitgegaan
van het huidige consumptiepatroon in Nederland. In andere Europese
landen met een dieet met minder dierlijke eiwitten kan dat al helemaal.
Bron: Milieudefensie