Duurzamer vissen met de PulsWing
• 23-08-2010
• leestijd 1 minuten
PulsWing is de naam van het nieuwe vistuig dat door een van de Nederlandse viskotters in gebruik is genomen. Het levert aantoonbaar minder bodemberoering, minder ongewenste bijvangsten en forse brandstofbesparing. De vangst van de belangrijkste doelsoorten tong en schol in de Nederlandse kottervisserij biedt hiermee betere economische vooruitzichten met een duurzaam karakter.
De pulsvisserij (Pulskor) is een visserijtechniek die nog steeds in ontwikkeling is maar al wel enkele jaren wordt toegepast. Het prototype is geënt op de boomkorvisserij maar de wekkerkettingen zijn vervangen door elektroden dragers. Deze dragers geven pulsen af op de zeebodem waardoor een wekveld ontstaat. De vis wordt daarmee op een meer duurzame manier van en uit de bodem gejaagd waarbij sprake is van minder discards en bodemberoering (-30%) en minder ongewenste bijvangst (-50%). De energiebesparing die momenteel behaald wordt ligt rond 45%. De kwaliteit van de gevangen vis is bijzonder goed omdat de vis onder water met minder vistuig en materiaal in aanraking komt.
Alvorens de innovatieve PulsWing kan worden toegepast door een groter deel van de Nederlandse platvisvloot is aanpassing van de Europese wet- en regelgeving nodig. Vanwege een officieel EU-verbod op `elektrisch vissen' is vooralsnog sprake van slechts jaarlijkse vrijstelling voor maximaal twintig schepen totdat het nieuwe Europese visserijbeleid zal worden ingevoerd na 2012.