Duurzame Fishes
• 04-09-2009
• leestijd 1 minuten
In 2002 begon Bart van Olphen met Fishes, een duurzame viswinkel in Amsterdam-Zuid. Het was één van de eerste visshops ter wereld met het door het Wereld Natuurfonds ondersteunde certificaat Marine Stewardship Council (MSC).
Fishes
heeft nu al vijf vestigingen, onder andere in Amsterdam en Utrecht, een cateringbedrijf en een groothandel. In april 2008 lanceerde het visbedrijf voor het eerst producten onder eigen label in de Europese supermarkten. In Nederland levert Fishes de helft van alle MSC producten.
Was hij in 2002 nog een pionier, Bart van Olphen verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat duurzaamheid de norm is in de visserijwereld. Op dit moment is Fishes in de race voor het
Goede Vis-initiatief
van 2009. Eerder werd Van Olphen door de Seafood Choices Alliance uitgeroepen tot meest duurzame seafoodondernemer ter wereld. In november verschijnt zijn Fishes kookboek, bij Fontaine uitgevers.
De Nederlandse vissers zijn aan het onderzoeken of ze kunnen voldoen aan de eisen van Marine Stewardship Council (MSC). Sommige visserijen zijn inmiddels gecertificeerd, zoals een deel van de haringvisserij. De Nederlandse supermarkten willen met ingang van 2011 alleen nog maar duurzame vis verkopen.
Het certificeringsprogramma en eco-label van de MSC erkent en beloont duurzame visserijen. MSC werkt samen met vissers, de visverwerkende industrie en –handel, wetenschappers, natuur- en milieuorganisaties en de consument om de meest milieuvriendelijke keuze voor vis en visproducten te promoten. Alleen producten uit duurzame en goed beheerde visserijen mogen het blauwe MSC logo dragen.
Bron: Fishes en MSC