Vroege Vogels

Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezen

  •  
23-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Snell boorplatform olie NIETHERGEBRUIKEN

© AFP PHOTO / SCOTT HEPPELL

Aandeelhouders van Shell willen niet dat het olieconcern concrete doelen stelt voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Een resolutie daartoe van de vereniging Follow This, die Shell ook oproept zich te conformeren aan de Parijse akkoorden over het klimaat, werd bij de algemene vergadering van aandeelhouders afgewezen. Een kleine 94 procent van de aandeelhouders keerde zich tegen het voorstel.

Tegen stemmen of onthouden

Veel institutionele beleggers gaven aan tegen te stemmen of zich van stemming te onthouden. Dat deden zij omdat ze de resolutie te streng vonden. Met name de oproep om wat aan de zogeheten 'scope 3'-uitstoot te doen, de uitstoot die wordt gegenereerd door het geleverde product, vonden zij streng. Tegelijkertijd gaven veel beleggers wel aan dat Shell meer duidelijkheid kan scheppen over de doelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Shell-topman Ben van Beurden beloofde de beleggers in gesprek te treden over de klimaatdoelstellingen van zijn bedrijf.

Follow This

Oprichter van Follow This, Mark van Baal, had gehoopt dat grote aandeelhouders consequenter zouden zijn. “Veel beleggers willen wel dat hun beleggingen een doel hebben dat in lijn is met de akkoorden van Parijs, maar dat doet Shell niet.”
Toch ziet Van Baal ook lichtpuntjes. ,,Drie jaar geleden ging het bij de aandeelhoudersvergadering alleen maar over olie en gas, nu ging het veel over de energietransitie. En de steun voor ons voorstel is verdubbeld met de 6 procent van de aandeelhouders die voorstemden.'' Vorig jaar kreeg eenzelfde voorstel steun van zo'n 3 procent. Van Baal merkt verder op dat daarnaast 5 procent van de aandeelhouders zich dinsdag onthield van stemming. ,,Dat is een duidelijk signaal dat beleggers ontevreden zijn'', meent Van Baal
Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. Shell raadde aandeelhouders overigens ook voor de vergadering al af voor de resolutie te stemmen. In een toelichting noemde Shell de adoptie van de resolutie al contraproductief.
Bron: ANP

Meer over:

follow this, shell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.