Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nederlanders: Duurzaamheid van bedrijven belangrijker dan eigen gedrag

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
zonnepanelen__Bernd_Sieker.jpg

© Fotograaf: Bernd Sieker (Creative Commons)

Zes van de tien Nederlanders vinden dat hun eigen duurzaamheidsgedrag niet uitmaakt zolang grote bedrijven hun uitstoot niet terugbrengen. In oktober 2019 was dat nog de helft. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research.

Rol van de mens

Een aanzienlijk deel van de Nederlanders maakt zich zorgen om klimaatverandering: 29 procent ‘veel’ en 43 procent maakt zich ‘enige zorgen’, in totaal 72 procent. Dat is iets minder dan in november vorig jaar, toen 74 procent aangaf zich er druk over te maken. Sinds november bracht klimaatpanel IPCC twee rapporten uit die de maximale anderhalve graad opwarming als ‘bijna uit het zicht’ bestempelden. Het is nodig onmiddellijk veel minder broeikasgassen uit te stoten om dat doel nog te halen.

Nederlanders zijn eensgezind over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde. Slechts dertien procent acht de mens niet verantwoordelijk. Dit is een lichte afname ten opzichte van oktober 2019, toen 16 procent dat vond.

Vliegschaamte neemt niet toe

Bijna de helft van de geënquêteerden vindt dat de prijzen van vliegreizen in Europa verdubbeld mogen worden. Iets minder dan een derde is ertegen. Volgens het bureau staat inkomen daar los van. Intussen vermindert ‘vliegschaamte’ juist. “Vijftien procent van de Nederlanders voelt zich vaak schuldig als zij vliegen. Eind 2019 was dat nog 18 procent”, aldus de onderzoekers

Vleesschaamte weinig gevoeld

Zes op tien vleesetende Nederlanders wil het eten van vlees niet opgeven. Een op tien voelt zich wel schuldig bij het eten ervan. Deze percentages zijn stabiel ten opzichte van 2019, zegt I&O. Een derde van de vleeseters vindt wel dat de prijs van vlees hoger moet. Hierbij speelt het inkomen wel een rol: rijkere Nederlanders zijn vaker voor.

Bron: ANP, I&O Research

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.