Duurzaamheid gaat als een lopend groen vuurtje
• 10-09-2009
• leestijd 2 minuten
Duurzaamheid grijpt om zich heen. Hoogleraar Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam spreekt van een onomkeerbare trend die in rap tempo op gang is gekomen. Nederland kent volgens hem al tienduizenden initiatieven en concrete voorbeelden. Om die over het voetlicht te brengen riep Stichting Urgenda, waarvan Rotmans voorzitter is, woensdag uit tot Dag van de Duurzaamheid.
Honderden bedrijven, organisaties, overheden en particulieren presenteerden hun 'groene' activiteiten. Vijf ministers en de premier waren de hele dag op pad. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) mocht 's ochtends in de Amsterdam ArenA het groene vuur ontsteken. Het thuishonk van Ajax heeft de ambitie om het duurzaamste stadion van Europa te worden.
Dat is volgens Rotmans een goed voorbeeld. ,,Als je duurzaamheid dicht op de huid van mensen brengt, gaat dat snel'', stelt hij. Voetbalsupporters associëren zich met hun club, met de spelers. Zij zien dat er op het dak zonnecellen zitten en willen dat dan thuis ook.
Urgenda streeft ernaar miljoenen Nederlanders te laten meedoen met de duurzaamheidsbeweging. Nu gaat het om een voorhoede van ruim tienduizend 'koplopers'. Nederland kan volgens Urgendavoorzitter veel winst behalen. ,,Veel mensen weten te weinig van duurzaamheid af en zijn er niet mee bezig. Bovendien bouwen we nog altijd kolencentrales. Er zijn dus grote tegenkrachten. Daarom is de beweging nodig.''
Het is belangrijk om verbindingen te leggen tussen de 'koplopers' en anderen, zegt Rotmans. ,,Duurzaamheid moet doordringen in alles wat we doen. We gebruiken veel te veel fossiele brandstoffen. Ook huizen gebruiken veel te veel energie. Er is een wereld van verschil tussen hoe het is en hoe het kan.'' Urgenda wil bruggen slaan. De voorhoede rijdt al in elektrische auto's en woont in energieleverende huizen. Dat moet gemeengoed worden.
Rotmans legt uit dat Nederland nu op een omslagpunt zit en voorspelt dat duurzaamheid over tien jaar volledig is ingeburgerd. ,,Dan moet je uitleggen waarom je niet duurzaam bouwt of eet.'' Bovendien slaat het idee volgens Rotmans aan, omdat er simpelweg geld mee wordt verdiend. ,,Duurzaamheid is een pijler in de economie.'' Wubbo Ockels, astronaut en hoogleraar, vindt dat er nog heel veel moet gebeuren. ,,Nederland loopt achter.''
In totaal vonden op 9.9.9. (9 september 2009) van Texel tot Limburg 999 activiteiten plaats. Er waren debatten, zonneboten raceten tegen elkaar en op diverse plekken werden duurzame bouwprojecten gepresenteerd. Mensen aten duurzame brownies en ontbeten biologisch. Op honderden scholen las de leerkracht een verhaal voor over een duurzame oma. ProRail en een dochter van Eneco presenteerden een proef met speciale windmolens boven het spoor.
Volgens Urgenda blijft het hier niet bij. Het evenement is de opmaat voor een serie evenementen dit najaar.
Bron: ANP