NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duurzaam beleggen populair

15 jan 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Euro_coins_and_banknotes.jpg
We stoppen steeds meer van ons spaargeld in duurzame spaar- en beleggingsfondsen. In 2013 groeide het vermogen met 11% tot een bedrag van ruim 25 miljard. Ook het aantal duurzame beleggingsproducten stijgt.
Zo op het eerste gezicht lijkt dat goed nieuws. Toch is er wel een kanttekening te plaatsen. Zo is niet altijd even duidelijk wat de verschillende fondsen bedoelen met duurzaam. Het is namelijk geen beschermde term. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) wil af van die onduidelijkheid is bezig om een beoordelingssysteem te ontwikkelen dat helderheid moet scheppen. Dat je in de toekomst precies weet welke belegging het meest duurzaam is en waarom.

Tabak, wapens en schaliegas

Het VBDO verstaat onder duurzaam beleggen dat er rekening wordt gehouden met sociale- en milieuaspecten. Zo wordt er bijvoorbeeld op gelet of bedrijven, waarin wordt belegd, hun CO2-uitstoot beperken en fundamentele arbeidsrechten respecteren.
Verder zouden duurzame beleggingsproducten de belegger moeten garanderen dat niet wordt belegd in de productie van bijvoorbeeld tabak, wapens, schaliegas of andere omstreden producten en juist worden geïnvesteerd in de bedrijven die duurzaamheid hebben verweven in hun bedrijfsstrategie en – processen.
In februari start het VBDO voor het eerst met een cursus duurzaam beleggen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.