Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dunbekwulp vs. wulp

9 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
1980-20916 dunbekwulp_1077627 1024
De dunbekwulp werd tot kort na de Tweede Wereldoorlog nog waargenomen in Nederland. Hij kwam voor de aanleg van de Afsluitdijk regelmatig als doortrekker voorbij vanuit Rusland naar het Middellandse Zeegebied. Vooral buitendijks werd hij gezien en bejaagd. Boeren die in de winter niet zoveel om handen hadden, verdienden wat bij met het schieten van vogels. Dunbekwulpen kunnen gewoon op het menu hebben gestaan bij boerengezinnen.

Uitgestorven

Natuurmuseum Fryslan bezit een van de weinig bewaarde exemplaren van deze waarschijnlijk nu uitgestorven vogel. Nergens ter wereld worden er de laatste decennia nog waarnemingen van de dunbekwulp gemeld.
dunbekwulp en wulp

© Natuurmuseum Fryslan

De dunbekwulp is deels een kleinere uitgave van de gewone wulp. Zijn snavel is korter en dunner. Alleen de tekening op de buik is duidelijk anders. 
dunbekwulp

© Natuurmuseum Fryslan

Bewaren
Bewaren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.