Vroege Vogels

Duizenden liters olie drijven richting de Waddenzee

  •  
28-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddenzee_pixabay

© Waddenzee - Bron Pixabay

Update:  De olievlek op de Noordzee die richting de Waddenzee dreef, is opgeruimd door Rijkswaterstaat. De verwachting is dat er geen olie aanspoelt op de Waddeneilanden, maar uit voorzorg staat wel een ploeg klaar op Texel om eventuele kleine deeltjes olie gelijk op te ruimen. Er zijn diverse technieken gebruikt, waaronder het zogenoemde 'rainbowen'. Hierbij wordt de olielaag in beweging gebracht. Dit zorgt ervoor dat de olie zo verdunt dat deze op een natuurlijke wijze afbreekt.
De Waddenvereniging maakte zich donderdag nog grote zorgen over de olievlek die woensdag werd gevonden in de Noordzee. “Het is niet de eerste keer dat er olie in de zee drijft, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat het richting de Waddenzee gaat'', zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. Het gaat volgens Rijkswaterstaat om 4000 tot 17.000 liter olie. 

Te weinig schepen om de olie op te ruimen

Volgens Kuipers is het opruimen van de olie in de Noordzee makkelijker dan in de Waddenzee. "De Waddenzee valt droog. De bodem is er erg vruchtbaar, en als de olie daarin terechtkomt, is het erg lastig om dit op te ruimen.'' De Waddenvereniging hoopt dat de olie donderdag is opgeruimd. "Ik ben ook lichtelijk verbaasd", zegt Kuipers. "Met oefeningen worden er soms vier schepen ingezet door Rijkswaterstaat, maar nu er echt problemen zijn, is er maar één schip dat de olie opruimt."

Slierten van duizenden liters olie

Volgens Rijkswaterstaat gaat het om twee olieslierten die zo'n 7 kilometer van Texel drijven. Een schip vaart bewust door de olie heen om het zo op een natuurlijke wijze te laten afbreken. Daarnaast zijn er op Texel ook voorzorgsmaatregelen getroffen, mocht de olie het eiland toch bereiken.
Het is niet bekend waar de olie vandaan komt. Rijkswaterstaat heeft een monster genomen van de olie en gaat deze analyseren. Mogelijk wordt zo meer bekend over de herkomst en de aard van de olie. Volgens de Waddenvereniging zijn er vooralsnog twee vogels gevonden die in de olievlek zijn terechtgekomen.
Bron: ANP

Meer over:

waddenzee, olie, wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.