Vroege Vogels

Duizenden kippen en honderden varkens komen om bij brand

  •  
22-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kippen_gigastal

© Bron Pixabay

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het leven gekomen. Volgens regionale media gaat het om 16.000 kippen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt geen reden te hebben daaraan te twijfelen.

Schuur

De brand brak in de vroege uren uit in een schuur aan de Bunschoterweg. De precieze oorzaak is niet bekend, maar brandstichting wordt vrijwel uitgesloten. Het pand is volledig uitgebrand. De vrijgekomen rook trok richting Bunschoten-Spakenburg en Flevoland. Daar zijn ook roetdeeltjes neergekomen. Die zijn niet gevaarlijk. Wie ze bijvoorbeeld op de auto ziet liggen kan ze met de tuinspuit verwijderen, aldus de veiligheidsregio.

Varkens omgekomen

Ook zijn bijna 1500 varkens donderdag om het leven gekomen als gevolg van een zeer grote stalbrand in Streefkerk (Zuid-Holland). Slechts vijftien varkens konden worden gered uit de vuurzee, meldt de brandweer. Rond 19.30 uur werd het sein brand meester gegeven en begon het nablussen. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de brand aan de Middenpolderweg. Die veroorzaakte veel zwarte rook die in de wijde omgeving te zien was. De brandweer zal donderdagavond nog druk bezig zijn op de locatie, onder meer met het afvoeren van de kadavers.

Veel dieren dood door brand

Vorig jaar kwamen bij brand 122.000 dieren om, meldde Wakker Dier begin dit jaar. Deze dierenorganisatie becijferde toen ook dat de afgelopen tien jaar 1,5 miljoen dieren zijn gestorven door brand. In 2017 waren er 47 stalbranden, in 2016 49 en in 2015 ruim dertig.
De agrarische sector, brandweer, verzekeraars en Rijksoverheid kwamen al eerder met plannen om het aantal stalbranden flink terug te dringen. Zo zijn er onder meer aanvullende bouwvoorschriften gekomen, die de kans op kortsluiting moeten voorkomen.
Bron: ANP

Meer over:

kippen, brand, stalbrand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.