Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden euro's voordeel bij elektrische auto

  •  
03-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
elektrische_auto_Marjan_Min_01.jpg
Het kabinet wil elektrisch rijden in Nederland vanaf volgend jaar stimuleren. Eigenaren van een elektrische auto hoeven geen BPM (aanschafbelasting) en wegenbelasting te betalen. Bedrijven kunnen gemiddeld 8000 euro besparen op de nu nog hoge aanschafprijs van een auto op stroom door subsidie en belastingvoordelen.
Dat staat in een plan van aanpak dat het kabinet vrijdag heeft goedgekeurd. De inzet is om Nederland tot dé internationale proeftuin voor elektrisch rijden te maken. Het kabinet trekt 65 miljoen euro uit voor de verdere ontwikkeling van batterijen, auto's en de aankoop van elektrische auto's door de overheid. Het geld zou ongeveer een half miljard aan nieuwe investeringen moeten opleveren.
Een elektrische auto is nu nog bepaald niet goedkoop. De Noorse THINK City, de eerste Europees goedgekeurde elektrische auto, kost ongeveer 40.000 euro. Dat komt vooral door de batterij die flink aan de prijs is (tot 10.000 euro).
Het plan voorziet verder in een fiscaal voordeel van 20 procent op investeringen in oplaadpunten. De huidige generatie batterijen moet na 180 tot 200 kilometer opgeladen worden.
Het plan is opgesteld door de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) Maria van der Hoeven (Economische Zaken), Jacqueline Cramer (Milieu) en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financien).
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.