Vroege Vogels

Duizenden betogers wereldwijd voor klimaat

  •  
08-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Protest demonstratie

© Bron: Pixabay

In verscheidene steden in de wereld zijn maandag klimaatactivisten de straat opgegaan. Het gaat in totaal om duizenden betogers, die zich hebben aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion (ER).

Overal ter wereld

Ze kwamen onder meer bijeen in New York, Berlijn, Madrid en Londen. Ook in India, Zuid-Afrika, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Australië gingen mensen de straat op. In Amsterdam werd geprotesteerd op de Stadhouderskade. Daar werden ruim negentig klimaatactivisten door de politie opgepakt. De meesten werden in de loop van avond weer vrijgelaten.

Honderden mensen opgepakt

Bij sommige protesten kwam het tot confrontaties tussen betogers en de politie. In Londen werden meer dan 276 activisten gearresteerd. Zij blokkeerden een brug bij Westminster en sloten meerdere straten af. Ze voerden onder meer yogaoefeningen uit op straat en droegen borden bij zich met teksten als: De planeet verandert - waarom wij niet? In april werden in de Britse hoofdstad meer dan duizend mensen gearresteerd tijdens een klimaatprotest dat dagenlang aanhield.
In Madrid ging het om circa tweehonderd mensen die de Castellana blokkeerden. Dat is een van de drukste straten van de Spaanse hoofdstad. Ook in Australië en Nieuw-Zeeland werden tientallen mensen opgepakt. Dat gebeurde in onder meer Wellington, Sydney en Brisbane.
In New York namen zo'n tweehonderd activisten deel aan een rouwstoet richting Wall Street. Daar besmeurden ze het bekende bronzen beeld van een stier met nepbloed en gingen de demonstranten op de grond liggen. Een tiental mensen werd gearresteerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.