Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden aaltjes glippen Groningen in

  •  
06-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86430_custom_20120201degidsfmpalingfabriekvideo_680x383.jpg
De speciale aalgoot voor babypalingen bij Nieuwe Statenzijl in Groningen werkt nog beter dan Waterschap Hunze en Aa's vooraf had verwacht. Dat is belangrijk, omdat de palingstand de afgelopen jaren enorm is gedaald.
Door de goot kunnen de glasaaltjes vanuit zee de sluis passeren en het achterland intrekken. Het is een afgedekte sleuf met daarin borstels waardoor de jonge palingen naar boven kunnen kronkelen, en vervolgens verder kunnen via de Westerwoldse Aa.
Uit eerste metingen blijkt dat er per dag ongeveer drieduizend glasaaltjes via de aalgoot de sluis passeren. Dat is meer dan vooraf werd gedacht.
Volgens Waterschap Hunze en Aa's is het belangrijk de aaltjes te helpen. Er komt nog maar een paar procent bij de Groningse kust aan, vergeleken met de jaren tachtig. De palingstand is dus niet meteen op peil, zegt Peter Paul Schollema van het waterschap.
Bron: RTV Noord
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.