Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizend jaar maaien in Drentse Aa

  •  
21-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
K5II0414

© Fotograaf: Rob Buiter

In de Drentse Aa zijn de beheerders weer begonnen aan de jaarlijkse mega-klus: het maaien. Maaibeleid in de natuur - en zeker ook daarbuiten, bijvoorbeeld in de bermen -  ligt tegenwoordig onder een vergrootglas. Wordt er bijvoorbeeld wel aan de insecten gedacht? En hoe wordt er gemaaid? Met tractoren of met grote grazers?

Duizend jaar maaien

Al ging het destijds niet met tractoren, toch stelt Staatsbosbeheer dat in de beekdalen van de Drentse Aa eigenlijk al duizend jaar hetzelfde beheer wordt gevoerd: maaien en afvoeren van de planten rond de beekdalen, om vervolgens de mest weer rond de 'essen' (de akkers rond de dorpen) te gebruiken. Daardoor ontstaat er een typisch, schraal ecosysteem. In Drenthe is dat  feitelijk dus een cultuurlandschap. 

Profiteurs

Tijdens het werk krijgen de beheerders tegenwoordig vaak gezelschap van de vele ooievaars in de regio. Ooit stonden de vogels op uitsterven in Nederland, dankzij diverse ooievaarsstations (onder andere in Drenthe) zijn deze vogels tegenwoordig weer behoorlijk talrijk. Achter de maaimachine profiteren ze van de grote insecten en ook de muizen die door het werk worden opgepest.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.