Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duiven vormen een front

  •  
31-10-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
houtduif_01.jpg
Deze dagen van het jaar vindt de massale intocht van houtduiven plaats. Vanuit Noord-Europa zijn tiendduizenden vogels onderweg. Hoe meer oostenwind, hoe groter de groepen zullen zijn, soms wel enkele duizenden exemplaren groot. Spectaculair!
De najaarstrek van houtduiven begint in de tweede week van oktober, heeft zijn piek eind oktober/begin november en loopt scherp af in de loop van november. De laatste dagen trekken er massaal grote tot zeer grote groepen houtduiven in een breed zuidwest georienteerd front over het land. Soms gaat het om groepen van honderden vogels. Het zijn allemaal vogels uit Scandinavische landen die naar de lage landen komen om hier te overwinteren. Een klein deel vliegt door naar Zuidwest-Frankrijk.
Het is een spectaculair gezicht om zo'n heel grote groep over honderden meters over het land te zien vliegen. Op allerlei telposten worden grote groepen houtduiven gemeld. Met de te verwachten oostenwinden van de komende dagen kan de groepsgrootte zelfs oplopen tot vele duizenden exemplaren.
Houtduiven zijn de grootste duiven die in ons land voorkomen en zijn relatief gemakkelijk te onderscheiden van andere duivensoorten door een opvallend wit vlekje in de nek en een witte vleugelbaan. Het kleinere broertje, de holenduif is overwegend grijs, heeft geen witte halsvlek en ook geen wit in de vleugels.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.