Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duivelse roep van de roerdomp

5 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1879 keer bekeken
  •  
roerdomp

© Zwemmende Roerdomp in De Onlanden - fotograaf woudejr

Waarom geloofde men vroeger dat de roep van de roerdomp het geluid van de duivel was? Daarvoor moet je zijn roep zelf horen.
Paalhouding
Als je nietsvermoedend een roerdomp benadert, dan zorgt de vogel ervoor dat hij nauwelijks opvalt tussen het riet door roerloos en kaarsrecht met zijn snavel naar boven te staan, de zogenaamde 'paalhouding'. Dankzij zijn kleurenpatroon lost hij zo bijna op in zijn omgeving. De vogel is dan vrijwel onzichtbaar en alleen nog maar te herkennen aan zijn donkere roep.
Duivelse trekjes
Maar als je dan tóch te dichtbij komt, neemt de vogel vervolgens duivelse maatregelen. Met zijn dolksnavel kan de vogel opeens vooruit schieten. Zijn 'wapen' kan daarbij gemakkelijk een voet doorboren. De roerdomp heeft dus niet alleen de roep van een duivel, hij heeft ook zeker een aantal duivelse trekjes.
De roerdomp laat zich van nature niet zo graag zien. De roerdomp in de Onlanden beweegt zich zo onopvallend mogelijk tussen het riet. Gefilmd door Sieds Rienks:

Meer over:

roerdomp

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar