Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duitsland neemt aangescherpte klimaatwet aan

12 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
co2 - publiek domein

Fabriek

© Bron: byrev

Het Duitse kabinet heeft zoals verwacht ingestemd met een nieuwe versie van de klimaatbeschermingswet waarmee de uitstoot van broeikasgassen sneller wordt teruggedrongen dan de autoriteiten aanvankelijk van plan waren. Het besluit is genomen nadat een rechtbank oordeelde dat de wet aangescherpt moest worden.

Aanpassing na rechtelijke kritiek

De regering wil dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is. In de eerdere versie van de in 2019 ingevoerde wet stond 2050 als deadline. De ministers presenteerden vorige week ambitieuze plannen nadat een rechtbank de wet had bekritiseerd.

Volgens de rechtbank waren de plannen voor de periode na 2030 niet concreet genoeg, waardoor de grootste lasten werden uitgesteld. "Met deze wet bereiken we meer gelijkheid tussen de generaties, meer zekerheid bij de planning voor de toekomst en een gedurfd klimaatbeschermingsplan dat de economie niet blokkeert, maar herstructureert en moderniseert", zegt minister Svenja Schulze van Milieu over de gewijzigde versie.

Vijf-jaar doelen

In de wet worden nu elke vijf jaar nieuwe doelen gesteld. Duitsland is erin geslaagd tot nu toe 40 procent van de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen ten opzichte van 1990. De regering wil in 2030 op 65 procent zitten en in 2035 op 77 procent. Tegen 2040 moet de uitstoot met 88 procent zijn teruggebracht. "Onmiddellijke maatregelen" om de wetgeving van kracht te laten worden, zullen in de komende weken worden gepresenteerd.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema12 mei 2021 - 15:07

een goede zaak nu Nederland nog