Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Duitsers enthousiast over windmolens in zee

12 aug 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolens_kasteelheertje.jpg

© Fotograaf: kasteelheertje

1 op de 5 Duitse toeristen komt vaker naar de Nederlandse kust als er windmolens zichtbaar in zee staan. 64% maakt het niet uit of er wel of geen windmolens in zee staan. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu onder Duitse toeristen, uitgevoerd door GfK. "De angst dat het toerisme afneemt door windmolens aan de kust, is dus ongegrond," aldus Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.
Windmolens gunstig voor toerisme
De toerismesector kan flink profiteren van windmolens, blijkt ook uit het onderzoek. 56% van de Duitse toeristen is geïnteresseerd in toeristische activiteiten rondom windmolens. "Denk bijvoorbeeld aan een boottocht naar een windmolen. Of duiken. Windmolens zijn een duikwalhalla doordat er veel nieuw zeeleven op afkomt. Slimme ondernemers kunnen goed verdienen aan windmolens. Aan de toeristen ligt het niet, zij zijn enthousiast," zegt Olof van der Gaag.
Duitsers voor windenergie
64% van de Duitse toeristen is voorstander van windenergie, toont het onderzoek aan. Met name jongeren zijn enthousiast over deze vorm van duurzame energie. Een meerderheid van de badgasten (54%) vindt het een goed idee dat er windmolens aan de Nederlandse kust komen. Bij 86% van de Duitse toeristen die daadwerkelijk Nederlandse kustplaatsen met windmolens bezoeken, hebben de windmolens geen invloed op het strandbezoek. 20% van de Duitse badgasten komt vaker naar zee als er windmolens staan, 16% zegt minder vaak te komen. Klik hier voor het volledige onderzoek.
Nieuwe windparken op zee
Nederland wekt nu maar 4,5% schone energie op, dat moet minstens 16% zijn in 2023, zo is afgesproken in het SER Energieakkoord. Tussen nu en 2023 komen er nieuwe windparken op zee bij die straks 5 miljoen Nederlandse huishoudens van schone stroom gaan voorzien. Windenergie, op land en zee, is de schoonste en best toepasbare optie voor het verminderen van CO2-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energie.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gedaan onder een representatieve groep van 500 Duitse consumenten die de afgelopen 2 jaar een of meerdere keren de Nederlandse kust hebben bezocht. De netto steekproef is door middel van weging representatief gemaakt op geslacht, leeftijd en opleiding. Van al het buitenlandse toerisme in Nederland komen de meeste toeristen uit Duitsland; in 2014 bezochten ruim 3.9 miljoen Duitsers ons land, zo’n 30% van al het toerisme.
Bron: Natuur&Milieu

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar