Vroege Vogels

Duitse fabrikanten knoeien met roetfilters

  •  
23-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitlaat_02.jpg
Duitse bedrijven hebben massaal slechte roetfilters geproduceerd. Daardoor rijden in de Bondsrepubliek tienduizenden dieselauto's met ondeugdelijke filters rond.
De autoriteiten trokken van zeker drie bedrijven de vergunning in voor de productie van de roetfilters. Tegen de fabrikant GAT in Gladbeck stelde justitie een onderzoek in wegens bedrog, meldden Duitse media vrijdag. Bij de andere omstreden producenten gaat het om Tenneco/Walker en Bosal.
In totaal zijn ongeveer 40.000 dieselvoertuigen voorzien van de onwerkzame roetfilters. Volgens een Duitse milieuorganisatie bieden sommige garages de gebrekkige filters nog steeds aan. De organisatie Deutsche Umwelthilfe verweet de regering een passieve houding. Betrokkenen zouden hebben geprobeerd het schandaal in de doofpot te stoppen.
De overheid subsidieert de installatie van een roetfilter met 330 euro, maar dan moet de uitstoot van fijnstof met minstens 30 procent worden verminderd.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.