Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duitse en Ierse kritiek op kernplannen

  •  
17-07-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_155933.jpg
De groeiende belangstelling voor kernenergie valt niet in alle EU-landen even goed. Duitsland en Ierland hebben kritiek op de bouwplannen in onder meer Nederland en Groot-Brittannië.
Ze vinden dat meer gekeken moet worden naar alternatieven, zoals windmolens. ,,Het klimaatdebat is gekaapt door voorstanders van kernenergie'', zei de Ierse milieuminister Dick Roche zaterdag bij een EU-vergadering in de Finse stad Turku.
Zijn Duitse collega Sigmar Gabriel sneerde dat kernenergie ,,nu ineens wordt aangeduid als de oplossing voor alle kwalen'', doelend op onder meer de geringere afhankelijkheid van olielanden. ,,Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat er andere mogelijkheden zijn, zoals windmolens. Het klimaatbeleid is te veel beperkt tot nucleaire optie. Groot-Brittannië zei echter niet anders te kunnen dan kernenergie uit te breiden. Het zou anders energie te kort komen.
Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) stelde in de vergadering dat allen gelijk hebben. ,,Inderdaad moeten we ons concentreren op alternatieven, zoals schone kolen. Maar als we in 2020 echt 15 à 30 procent minder CO2 willen uitstoten, moeten we ook kernenenergie onderzoeken.''
Van Geel had vrijdag bekendgemaakt dit najaar een voorstel naar de Tweede Kamer te sturen met de voorwaarden voor een nieuwe kerncentrale in Nederland. Energiebedrijf Delta zou die willen exploiteren. Van Geel bekeek daartoe vrijdag al de bouw van de kerncentrale Olkiluoto bij Turku, de eerste nieuwe centrale in de EU sinds 1992.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor