Duits biosap uit Nederlandse groenteresten
• 26-03-2008
• leestijd 2 minuten
Duitse supermarkten verkopen vanaf dit najaar wortel-, bieten- en gemengde groentensap dat is vervaardigd uit Nederlandse groenteresten. Onderzoek van wetenschappers van de Wageningen Universiteit en het bedrijfsleven heeft aangetoond dat dit groenteafval een economisch aantrekkelijk product oplevert.
In Nederland worden jaarlijks 33.000 ton biologische winterpenen verwerkt. Daarvan blijft ongeveer 4500 ton over als rest. Van de 3700 ton biologische rode bieten die fabrikanten elk jaar verwerken, blijft ongeveer 15 procent als restant over. Uit die resten kan een voldoende volume biosap worden geperst. Het drinken van groentesappen is in Duitsland al jaren zeer populair.
Groentesappen zijn volgens de onderzoekers sterk in opkomst. Consumenten associëren de sappen met een gezonde leefstijl, vooral als ze van biologische oorsprong zijn. Omdat de drankjes vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten, worden er ook allerhande gezonde eigenschappen aan toegeschreven.
Zo zou bietensap een bloedopbouwende werking hebben. Wortelsap zorgt voor goede ogen en gezonde slijmvliezen. Zuurkoolsap werkt ontslakkend en darmreinigend en aardappelsap is in kleine kring populair als kuurproduct voor een gezonde huid. Behalve in Duitsland zijn biologische groentesappen ook in Polen, Japan, Italië en de Verenigde Staten steeds gewilder.
Uit het onderzoek is tevens gebleken dat voor uitgeperste groenten de laatste jaren meer toepassingen zijn bedacht dan alleen als drankje. Zo is het in de moderne topkeukens populair om gerechten te kleuren met biosap. Bovendien gebruiken mensen de sappen als basis voor het maken van soepen, shakes en sauzen. De onderzoekers verwachten dan ook dat de afzetmarkt voor het Nederlandse groenteafval nog flink kan groeien.
Bron: ANP