Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duisternis voor De Wadden

  •  
16-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Donkere wolken boven de wadden

© Rob Buiter

Om de nacht in het Waddengebied nog donkerder te maken zijn 44 partijen een pakket maatregelen overeengekomen. In het project werken Rijk, provincies, gemeenten, natuurverenigingen en bedrijfsleven samen.
Zij tekenden in najaar 2016 al een intentieverklaring om meer duisternis te brengen in het Waddengebied. Lichtuitstoot heeft veel negatieve effecten. Voor bepaalde dieren kan het daardoor bijvoorbeeld lastig zijn om voedsel te zoeken.

Minder verlichting

Afgesproken is nu onder meer dat verlichting gaat verdwijnen, wordt vervangen of gereduceerd. De gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland) zal bijvoorbeeld tot 2024 in totaal 1355 verouderde lichtarmaturen vervangen. Een aantal plannen is al uitgevoerd. Op de Afsluitdijk heeft Rijkswaterstaat de lichtuitstoot al aangepakt.
De afgesproken maatregelen zijn ,,een belangrijke stap en van grote betekenis voor het versterken van de duisternis in en rond onze unieke Unesco Werelderfgoed Waddenzee", aldus projectleider Titian Oterdoom van het Programma naar een Rijke Waddenzee.
Bron: ANP

Meer over:

duisternis, wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.