De duinpieper is terug in het Hulshorsterzand. Natuurmonumenten-vrijwilliger Hans Raaijmakers signaleerde het afgelopen broedseizoen met regelmaat een paartje duinpiepers in het stuifzandgebied in de gemeente Nunspeet.
Een duinpieper is een vogeltje dat zich thuis voelt in stuifzand, op heidevelden met open plekken en in open duingebieden. Doordat veel van deze natuurgebieden zijn verdwenen, is ook deze pieper sterk in aantal afgenomen. In de jaren 70 waren er naar schatting nog 100 tot 150 paar, in 1990 was dit afgenomen tot 60 tot 80 paar. In 2002 werden nog maar 5 broedparen in enkele stuifzandgebieden aangetroffen. In 2004 en 2005 waren ook deze verdwenen.
De duinpieper is zo zeldzaam dat hij voorkomt op de Rode Lijst van zeldzame vogelsoorten. De vondst van een paartje in natuurgebied Hulsthorsterzand geeft hoop dat Nederland deze broedvogel nog niet helemaal kwijt is. Vanaf volgend jaar wil Natuurmonumenten met een herstelproject de leefomstandigheden in het Hulshorsterzand verbeteren. De kans is groot dat het aantal kwetsbare planten- en diersoorten daarna toeneemt.
Het paartje duinpiepers heeft waarschijnlijk in het Hulshorsterzand gebroed. Dit betekent dat deze zeldzame vogel na enkele jaren van afwezigheid weer terug is. De duinpieper broedt op de grond, in een graspol of kommetje dat aangekleed wordt met gras, droge plantenresten, haren en ander zacht materiaal. Vrijwilliger Hans Raaijmakers heeft helaas geen nest kunnen vinden. Maar volgens de criteria van Sovon Vogelonderzoek Nederland voldoen zijn waarnemingen wel aan de eisen om van een broedpaar te mogen spreken.