In de Hollandse duinen zijn veel bijzondere soorten te vinden, maar door stikstof uit industrie, landbouw en verkeer groeien ze langzaam dicht en blijft het zand liggen. Elk jaar opnieuw worden grassen, struiken en exoten weggehaald om inheemse soorten weer ruimte te geven. Het geld van de PAS-maatregel maakt dit mogelijk.
PAS
Op 1 juli 2015 is de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van start gegaan. Doel van de PAS is enerzijds verbetering van de staat van instandhouding van Natura2000-gebieden en tegelijk ruimte te bieden voor economische ontwikkeling door de uitgifte van ontwikkelruimte. Om dit mogelijk te maken worden herstelmaatregelen in natuurgebieden uitgevoerd en is de landbouw in de Overeenkomst generieke maatregelen PAS met overheden overeen gekomen om in de periode tot 2030 de ammoniakemissie met 10 Kton te reduceren.
Herstel van de duinen in Noordwijk
Om het zand te kunnen laten verstuiven, van strand tot achterland, verwijdert Staatsbosbeheer in de duinen van Noordwijk op allerlei manieren ongewenste struiken en grassen, zoals rimpelroos en Amerikaanse vogelkers. Dit doen ze met maaimachines, shovels en zelfs graafmachines. Daarna kan de wind weer zorgen voor de verstuiving en zo het duin weer vormen. Door deze maatregelen zal er weer meer ruimte komen voor voedselarme mos- en graslanden. Het soort duin waar bij uitstek veel bijzondere duin eigen soorten planten en dieren voorkomen. Zo ontstaat leefruimte voor zandhagedissen, roodborsttapuiten, zandviooltjes, blauwvleugelsprinkhanen, bruine eikenpage en kleine parelmoervlinders.