Vroege Vogels

Duinbehoud verliest zaak rond Circuit Zandvoort

  •    •  
12-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
809 keer bekeken
  •  
zandhagedis_12.jpg

© Fotograaf: Paulcools

 De Stichting Duinbehoud heeft een rechtszaak verloren over de bescherming van de rugstreeppad en de zandhagedis bij het circuit in Zandvoort. Milieuorganisaties stellen dat de bouw van tribunes ten behoeve van de Dutch Grand Prix in strijd is met de natuurwetgeving, maar de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem oordeelt dat de ingediende beroepen ongegrond zijn. Stichting Duinbehoud gaat in hoger beroep bij de Raad van State.

De provincie Noord-Holland verleende in 2019 een ontheffing van verboden om de beschermde rugstreeppad en zandhagedis te verstoren en de rust- en voortplantingsplaatsen te vernielen. Voor de bouw van tribunes zijn daarna duinen rond het circuit platgeschoven en deels verhard om zoveel mogelijk bezoekers van de Formule 1 op tribunes kwijt te kunnen.

Platgeschoven en verhard

Het gebied is daarmee de komende zes jaar ongeschikt als leefgebied voor de dieren, stellen de Stichting Duinbehoud en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. "De rechtbank vind het acceptabel, dat meer dan 10 hectare leefgebied van beschermende diersoorten verloren gaat. Een uitspraak die op gespannen voet staat met de wetgeving voor natuurbescherming", reageert directeur Marc Janssen van Duinbehoud. "Opvallend in de uitspraak van de rechtbank is, dat voorbijgegaan wordt aan het feit dat het betreffende duingebied inmiddels is geasfalteerd en dat het herstel van het natuurgebied vele jaren kan duren. De rechtbank negeert dit feit."

Volgens de rechtbank heeft de provincie de ontheffing op de juiste wijze verleend door de belangen af te wegen. "De tribunes kunnen voorkomen dat bezoekers het duingebied beschadigen door vertrapping", staat in het vonnis. Alternatieven zijn er volgens de rechter niet en een Grand Prix met minder bezoekers is geen optie. De tribunes zijn nodig voor een veilig en ordelijk verloop van de Formule 1, vindt de rechter.

In 2019 wees een voorzieningenrechter de bezwaren van natuurorganisaties ook al af en kon de bouw van tribunes doorgaan. Begin september staat de Dutch Grand Prix Zandvoort gepland. De rechtbank noemt het race-evenement "van groot openbaar belang voor de topsport" en een "impuls voor de regionale economie en het toerisme". Die belangen wegen volgens de rechter zwaarder dan de aantasting van de leefgebieden van de zandhagedis en rugstreeppad. Die noemt de rechter "beperkt en ook grotendeels tijdelijk".

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

johcor10
johcor1013 aug. 2021 - 16:56

Te bizar voor woorden! Toch probeer ik. Afgelopen maandag werd door het ICCP de nieuwste stand van onze planeet gepresenteerd. We bevinden ons inmiddels nagenoeg over de rand naar wereldwijde catastrofe die de komende decennia in alle hevigheid ons leven zal bepalen. De opwarming van onze atmosfeer door menselijk handelen zal ongekende proporties te zien geven. De natuur zal verschrikkelijk gaan lijden onder droogte, verbranding of juist hevige overstromingen. De golfstromen zullen onherstelbaar veranderen, et cetera. Oorzaak? Voor 99% menselijk handelen!! Nee, het gaat niet alleen over een zandhagedis of rugstreeppad. Het gaat in deze casus over de onderliggende mentaliteit van een stelletje wereldvreemde race adepten waarvoor het begrip "respect voor het leven op onze planeet" volkomen ondergeschikt is. Even denk je dat de organisatoren en financiers lijden aan een verstandelijke beperking, maar zij zijn volledig toerekeningsvatbaar. Dit testosteron spuitende gezelschap heeft een topicoon dat zich MAXimaal aan het VERSTAPPEN is, volslagen wereldvreemd en met een ongekend niveau van egotripperij. Rolmodel van een energie - drank en van een supermarkt. Ongelooflijk! Roep deze reclamemakers tot de orde. Maar wat misschien nog erger is: onze regering geeft - in deze huiveringwekkende ICCP week - ruim baan aan het F 1 Zandvoort event met het argument dat Covid 19 voldoende in de greep is. Onze planeet heeft het nakijken. Vanaf de tribunes van het circuit kun je kijken naar de destructieve werking. Maar, om niet te vergeten: je schrikt je een ongeluk als je nagaat hoeveel F 1 - Fanaten NL telt. Zouden zich daaronder ook rechters bevinden die...........? En, een prinsje tegenspreken? Opletten geblazen, daar kun je mogelijk last van krijgen!

schilderes
schilderes13 aug. 2021 - 13:43

Topsport: met je reet in een auto zitten......... Wordt het niet eens tijd al deze evenementen meteen te verbieden. Niet alleen stoot men uitlaatgassen uit tijdens de ritten, de hele crew plus race-auto's moet steeds per vliegtuig vervoerd naar de volgende race in weer een ander land. In het licht van de nieuwste klimaatrapporten is dit toch van de gekke? Stoppen dus met lustvervuiling. En dat Zandvoort gewoon door mag gaan . . . . ? daar zit ons Prinsje vast achter: Bernard junior. Zelfs een rechter bezwijkt daarvoor. Arme, arme Aarde.

babohj
babohj13 aug. 2021 - 12:50

Onbegrijpelijk in deze tijd ! En wij met z'n allen maar onze stinkende best doen om de uitstoot en vervuiling tegen te gaan!. Het is ongehoord en niet te bevatten dat deze gerechtelijke uitspraak uitvalt in het voordeel van de vervuilers.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.