Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duikexpeditie naar de Borkumse Stenen

  •  
16-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
Borkumse_Steen_met_duiker_UdovanDongen

© Borkumse Stenen. Foto: Udo van Dongen

Expeditie Noordzee is een bijzondere 10-daagse duikexpeditie om aandacht te vestigen op de Noordzee. Duik de Noordzee Schoon, Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee laten zien dat Nederland snel beschermde natuurgebieden in de Noordzee moet realiseren. Daarnaast verwijderen duikers ook dit keer onderweg weer visnetten en –lijnen van wrakken, waar vissen en onderwaterdieren in verstrikt raken.

Borkumse Stenen

Een van deze bijzondere natuurgebieden onderwater is de Borkumse Stenen, een zeegebied ten noorden van Schiermonnikoog. De Borkumse Stenen is een nog relatief onaangetast gebied. Op de bodem liggen veel stenen en grind die daar in de laatste ijstijd zijn beland. De stenen zijn begroeid met fraaie anemonen, sponzen, dodemansduim (zacht koraal) met daartussen verschillende soorten kreeften, krabben en vissen. Een harde ondergrond is voor veel vissen en dieren onder water belangrijk om zich op te vestigen en hun eitjes af te kunnen zetten. Doel van Expeditie Noordzee is om dit gebied beter in kaart te brengen, maar ook dat dit zo snel mogelijk een beschermd natuurgebied te maken. In het Duitse deel van de Borkumse Stenen is dit al het geval.

Expeditie Noordzee

Het is de tiende keer dat Expeditie Noordzee uitvaart. Tijdens eerdere edities werden onder meer de Doggersbank, Centrale Oestergronden en Friese Front aangedaan, belangrijke natuurgebieden in zee die in de praktijk nog niet worden beschermd. Momenteel is slechts 0,3 procent van de Noordzee beschermd. Door vervuiling, overbevissing, visserij met zware sleepnetten en zandwinning is de afgelopen decennia al veel leven onder water verdwenen. Veel soorten haaien en roggen worden bedreigd, uitgestrekte mossel- en oesterbanken zijn verdwenen en sinds de jaren vijftig is er geen blauwvintonijn meer in de Noordzee gezien.
Expeditie Noordzee is een initiatief van Stichting Duik de Noordzee schoon in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee . Het expeditie team bestaat uit 28 duikers, waaronder biologen, fotografen en filmers en een aantal duikers dat spooknetten van wrakken verwijdert. Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, bedrijfsleven, universiteiten en de overheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.