Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duikexpeditie brengt uniek Noordzeerif in beeld

  •  
15-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rif.jpg

© Fotograaf: Cor Kuyvenhoven, Stichting Duik de Noordzee schoon

Het bijzondere rifgebied Borkumse Stenen in de Noordzee is nog veel rijker aan plant- en diersoorten dan werd aangenomen. Experts hebben afgelopen vijf dagen tijdens een duikexpeditie het gebied ten noorden van Schiermonnikoog voor het eerst in beeld gebracht. Daaruit blijkt dat er een hoge dichtheid en diversiteit van diersoorten voorkomen, van dwergpijlinktvissen tot het zachte koraal dodemansduim en allerlei jonge vissen. De organisatoren van de expeditie - Stichting Duik de Noordzee Schoon, het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee - roepen Nederland op om het gebied snel te beschermen.
 
Rifstructuren
Van de Borkumse Stenen is pas een klein gedeelte (7%) van het Nederlandse deel goed in kaart gebracht. Toch staat vast dat het gebied zeer belangrijk is voor de natuur in de Noordzee, omdat het voor een groot deel bestaat uit grind en stenen. Op die harde ondergrond kan zich veel zeeleven hechten. De duikers troffen grind aan en stenen van wel 4 meter doorsnede. Opvallend was daarnaast de ontdekking van velden schelpkokerwormen op de zand- en kleibodem. Die dieren maken driedimensionale rifstructuren die, net als stenen, een natuurlijk houvast vormen voor allerlei diersoorten. Die structuren variëren van een soort hoogpolig tapijt tot grotere bulten.
 
Bedreigd
Dit unieke rifgebied is nog niet beschermd in Nederland. De kans bestaat daardoor dat de bijzondere natuur op dit rif verder verdwijnt. Sleepnetvisserij komt hier nog steeds voor, hoewel het gebied van relatief beperkt economisch belang is voor de visserij. Toch kan iedere sleep van een vissersnet enorme schade toebrengen aan het bodemleven en de rifstructuren die er aanwezig zijn. De Duitse overheid heeft hun deel van het ‘Borkumer Riffgrund’ al aangewezen voor bescherming. Het gebied kan een belangrijke schakel worden in een netwerk van beschermde gebieden op de Noordzee. Natuur houdt niet op bij de landsgrens en daarom roepen de initiatiefnemers van de expeditie de Nederlandse overheid op om zo snel mogelijk over te gaan tot bescherming van de Borkumse Stenen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.