'Duikers verstoren vissen'
• 30-03-2015
• leestijd 1 minuten
© Een poetsvis maakt een koningstrekkervis schoon. Foto: Kevin Bryant (Creative Commons)
Onderzoekers hebben bestudeerd hoe vissen reageren in gebieden waar veel en waar juist weinig duikers komen. Een van hun conclusies: hoe meer duikers, hoe vaker de vissen zich laten verstoren in hun natuurlijke gedrag. Toch is die conclusie niet zonder mitsen en maren.
Bij koraalriffen voor de kust van Honduras bestudeerden de onderzoekers het gedrag van vissen op de populaire duikplek Utila en een gebied waar vrijwel geen duikers komen, het Cayos Cochinos Marine Protected Area.
Poetsvissen
Ze namen het gedrag van poetsvissen als uitgangspunt. Normaal gesproken pikken deze vissen huidschilfers en parasieten van andere vissen. In het gebied waar veel werd gedoken onderbraken de poetsvissen vaker hun werk, maar kwamen betrekkelijk snel terug. Volgens de onderzoekers bewijs dat vissen wennen aan duikers.
Werkweigering
In Cayos Cochinos Marin Protected Area ging het er anders aan toe: bij het verschijnen van de duikers legden alle poetsvissen hun werk neer en duurde het veel langer voor ze weer aan de slag gingen. Dat deden ze trouwens pas als de duikers weer weg waren, en camera's verder registreerden.
Wetenschappelijke waarde
Erik Meester, koraalrifecoloog van IMARES Wageningen UR, ziet niet zoveel in de onderzoeksresulaten. 'Natuurlijk gaan vissen iets anders doen als er een duiker aankomt. Hoe erg is dat? De koraalriffen hebben veel meer te lijden van klimaatverandering en overbevissing.'