Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duik onder in de Oosterschelde

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
onderwater oosterschelde duiken
Een groot gedeelte van de Oosterscheldenatuur is slecht zichtbaar want die bevindt zich onder water. Alleen in een duikpak is de onder water natuur goed te bekijken. Hier leven bijzondere soorten zoals de bruinvis en de sepia, maar ook de dodemansduim, de enige Nederlandse koraalsoort. Maar ook de onderwaterwereld staat onder druk.

Stroming

Op de bodem van de Oosterschelde groeit een wereld aan anemonen, koraal en zeesterren. Met hun prachtige kleuren fleuren ze de onderwaterwereld op. Zeeanjelieren zitten vast met hun zuigvoet op stenen en oesters. Ze bestaan uit een mooie zuil met een bloemkoolachtige bovenkant. Met hun tentakelkrans met netelcellen vangen ze plankton op uit het water.
De dodemansduim zit vast op de bodem en wordt gevormd door poliepen die in de kolonies samenleven, dat ziet eruit als miniatuur zeeanemoontjes. Met tentakels vangen ook zij plankton uit stromend water.
Stroming is dus van levensbelang, en daarom is een open verbinding tussen de Oosterschelde en de Noordzee essentieel. Duiker Peter van Bragt is ecoloog bij Stichting Anemoon en meent dat de Oosterschelde wordt bedreigd. De biodiversiteit holt achteruit door industriële activiteit (mosselvisserij), klimaatverandering, en het verdwijnen van de dynamiek door de deltawerken. Bodembewoners, zoals platvissen zijn daardoor verdwenen. En door de klimaatverandering doen sommige (exotische) soorten, zoals de brokkelster, het net iets té goed: een strenge winter zorg voor balans, maar die zijn er niet meer. Het gaat te snel voor evolutionaire processen, de natuur heeft geen tijd om zich aan te passen.
Er is een verschil tussen de west- en oostkant van de Oosterschelde. In het westen is er nog een redelijk effect van het getij, en is er voldoende stroming. Aan de oostkant is de invloed van het getij zo goed als verdwenen en dat biedt ruimte aan exotische soorten. De karakteristieke soorten verdwijnen aan deze kant van de Oosterschelde. Eigenlijk moet er een onderwater-reservaat komen, waardoor het onder water leven beschermd kan worden.
Kijk vrijdag 30 augustus 2019 om 19.35u naar NPO 2! Of klik hier om de uitzending terug te kijken.

Meer over:

oosterschelde
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.