Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Duidelijke norm voor melkveehouders nodig'

  •  
18-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe_22.jpg

© Foto: Tilly Meijer

Staatssecretaris Dijksma liet dinsdag weten weidegang voor koeien te willen stimuleren en de ammoniakuitstoot van de melkveesector aan te willen pakken. Milieudefensie stelt in een reactie dat het niet bij goede voornemens moet blijven en roept de staatssecretaris op met duidelijke normen te komen voor de melkveehouderij.
“Door de verwachte groei van de melkveehouderij kunnen we juist minder weidegang en meer ammoniakuitstoot verwachten,” aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie. Door het vervallen van het melkquotum in 2015 wordt een groei van de Nederlandse melkveehouderij verwacht van twintig procent.
Ondanks gesprekken in de sector is er de laatste jaren geen significante doorbraak naar weidegang bereikt. Pluimers: “Vanwege de groei en schaalvergroting van de melkveesector is het te verwachten dat er straks meer koeien lang op stal staan.” Staatssecretaris Dijksma heeft al laten weten groei van de melkveehouderij toe te willen staan.
Dijksma wil de ammoniakuitstoot terugdringen door mest en urine te scheiden in de stallen. De plannen van Dijksma om de melkveehouderij te laten groeien staan haaks op het terugdringen van de ammoniakuitstoot. “Meer koeien betekent meer mest en meer ammoniak,” aldus Pluimers. “Nederland kampt al met een mestoverschot. Dat lossen we niet op met meer koeien.”
Volgens Milieudefensie moeten er duidelijke normen komen voor het aantal koeien dat er per hectare weideland gehouden kan worden. “Op deze manier stimuleer je weidegang en zorg je dat de melkveehouderij niet meer mest produceert dan het land aankan.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.