Vroege Vogels

DSM haalt alle benzeen uit vervuilde grond

  •  
25-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_179657.jpg

© vervuilde grond benzeen olie

DSM is maandag begonnen met het verwijderen van de nog resterende benzeen uit de bodem onder het bedrijfsterrein ter grootte van 27.000 vierkante meter. Die benzeen kwam daar in 1997 terecht na een groot lek en vervuilde grond en grondwater over een oppervlakte van vier vierkante kilometer.
Hoeveel benzeen gelekt is, weet DSM niet, maar schattingen gaat uit van een half miljoen ton of meer. DSM heeft vele honderden tonnen al omhoog gepompt en gezuiverd. Maar veel honderden tonnen konden niet via de bestaande technieken worden verwijderd.
Staatssecretaris Van Geel gaf maandag de aftrap voor een nieuw procedé, dat wel in staat is om alle benzeen te verwijderen. Dat gebeurt met duizend luchtinjectielansen, die tot 32 meter diepte zijn ingebracht. Die blazen met zestig miljoen kuub lucht de laatste honderden tonnen benzeen omhoog, die in een speciale biolaag grond wordt afgebroken door organismen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.