Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Druk op BP verder opgevoerd

  •  
14-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BP-logo_02.jpg
De druk op olieconcern BP is dit weekeinde verder opgevoerd. De Amerikaanse kustwacht bestempelde de aanpak van BP om de lekkage in de olieleiding in de Golf van Mexico te dichten, als niet vergaand genoeg. Bovendien is er politieke druk op BP om zijn dividend te schrappen.
De Britse minister William Hague zei zondag dat BP ,,zelf beslist'' over zijn dividendbeleid. BP geeft naar schatting jaarlijks 10,5 miljard dollar (8,6 miljard euro) uit aan dividendbetalingen. Stemmen in de Verenigde Staten gaan op dat het geplaagde olieconcern deze uitbetaling schrapt totdat de problemen in de Golf van Mexico opgelost zijn en alle schadevergoeding voor individuen en bedrijven zijn betaald.
De topbestuurders van BP komen maandag bijeen. Maar een bron zei tegen persbureau Reuters dat een beslissing daarover pas zal worden genomen als topbestuurder van BP Carl-Henric Svanberg woensdag heeft gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama.
BP plaatste recent een kap over de lekkende oliebron, maar olie blijft daaruit in de oceaan stromen. Stranden zijn bevuild, dieren zitten onder de olie en de vis- en toerisme-industrie vrezen inkomsten te missen. BP schat de totale schoonmaakkosten tussen de 3 en 6 miljard dollar. Analisten gaan van een veel hoger bedrag uit.
Zaterdag werd bekend dat de Amerikaanse kustwacht BP een brief heeft gestuurd over de huidige genomen maatregelen om het lek te dichten. Die zijn niet goed genoeg en bieden te weinig oplossingen mocht appartuur dienst weigeren of kapotgaan. De Amerikaanse kustwacht heeft BP twee dagen de tijd gegeven met een nieuw plan te komen. De brief werd vrijdag al verstuurd.
Sinds de ontploffing op het olieplatform op 20 april, waarbij elf personen om het leven kwamen, stromen er liters olie de zee in. Op dit moment zou er ondanks de kap nog steeds 40.000 vaten per dag olie lekken, omgerekend 6,36 miljoen liter.
De druk op de Amerikaanse president Barack Obama om BP harder aan te pakken groeit. Obama liet zijn Britse collega David Cameron weten er niet op uit te zijn de waarde van BP te ondermijnen. BP heeft afgelopen weken al miljarden dollars in waarde verloren. Het olieconcern levert een van de belangrijkste bijdrages aan Britse pensioenfondsen. Cameron ligt in Groot-Brittannië onder vuur meer te doen om een bedrijf te beschermen dat staat voor 12 procent van alle dividend-betalingen door Britse bedrijven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.