Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Droomstart muurhagedis op voormalige vuilstort

  •  
01-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ed96d5575d.jpg

© Muurhagedis met dikke spin. Fotograaf: anna1945

De muurhagedis is in Nederland bijzonder zeldzaam. Historisch waardevolle vestingwerken vormen in het Belvédèregebied in Maastricht zijn belangrijkste leefgebied. Maar er zijn diverse stedelijke ontwikkelingsplannen gesmeed die de leefgebieden van de muurhagedis doorkruisen en bedreigen.
Voormalige vuilstort
Daarom is in 2011 door RAVON een integrale aanpak geïnitieerd voor de compensatie van het verlies van leefgebied door al deze plannen. Dit jaar is daarvan een belangrijk onderdeel opgeleverd. De Belvédèreberg, een voormalige vuilstort, is ingericht als een voor Nederland uniek nieuw kernleefgebied voor de muurhagedis.
muurhagedis

© Muurhagedis. Fotograaf: GertPaassen

Fotograaf: GertPaassen
Kilometers stenen wallen
Afgelopen winter is daarom begonnen met de aanleg van kilometers stenen wallen en puinrillen op de Belvédèreberg. Hiermee is deze oude vuilstort geschikt gemaakt voor de muurhagedis en hazelworm. Ook andere delen van het Belvédèregebied worden geschikt gemaakt voor reptielen. Bovendien worden de leefgebieden met elkaar verbonden door de aanleg van tunnels onder wegen. Zo worden bijvoorbeeld ook de Lage en Hoge Fronten via een droge gracht onder de weg met elkaar verbonden voor natuur en wandelaars; een lang gekoesterde wens van reptielenminnend Nederland.
Aaneengesloten netwerk
Als de komende jaren alle onderdelen uit het plan van RAVON uitgevoerd worden, ontstaat er een aaneengesloten netwerk van geschikte leefgebieden. Het belooft in de toekomst in het Belvédèregebied dan niet alleen te bruisen van economische en culturele activiteiten, maar ook van muurhagedissen. 
Bron: Stichting RAVON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.