Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Droogterecord 1976 gaat eraan'

17 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Droogte

© Bron: Pixabay

Als het zo droog blijft, gaat het droogterecord van 1976 er binnen nu en twee weken aan. Dat jaar zorgde voor de droogste zomer ooit in Nederland. De zomer van 2018 behoort nu al tot de droogste jaren die Nederland heeft gekend sinds dergelijke gegevens worden bijgehouden. Het neerslagtekort gaat de laatste dagen snel omhoog.

Niet sproeien

Dat stelt het Brabantse waterschap Aa en Maas. Ook veel andere waterschappen voorzien dat het nog veel droger wordt dan het al is. De schappen werken met man en macht om onherstelbare schade en calamiteiten door de droogte te voorkomen. Op veel plekken geldt al een sproeiverbod. De schappen delen boetes uit aan mensen die toch water uit de sloot halen. Boeren moeten ook zuinig zijn met het gebruik van grondwater.

Scheuren in dijken

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden beregent veendijken op vijf plekken in Midden-Nederland. Deze dijken vertonen scheuren door uitdroging en zouden daaraan kunnen bezwijken. Ook waterschap Rijnland inspecteert de kades, net als waterschap Rivierenland dat enkele scheurtjes ontdekte in de dijken in de Alblasserwaard. Het schap neemt ook maatregelen om te voorkomen dat zout water vanuit zee verder het land indringt. Verzilting is al geconstateerd tot aan Zaltbommel.

Lage waterstand

De waterstand in de grote rivieren daalt. Mogelijk komen er woensdag landelijke maatregelen. Het waterpeil in het IJsselmeer en het Markermeer is iets verhoogd, zodat omliggende regio's nog voldoende water hebben. Vistrappen in allerlei rivieren zijn gesloten om morsen met water te voorkomen. De waterschappen halen samen met lokale visclubs vissen uit droogvallende beken, sloten en vijvers en brengen ze naar een plek waar nog wel water is.

Blauwalg in zwemwater

Het laagstaande, warme water zorgt overal in het land voor botulisme en blauwalg in zwemwater. De schappen beheren samen de site zwemwater.nl, waarop te zien in welk natuurwater veilig kan worden gezwommen. Het Zeeuwse waterschap Scheldestromen heeft daarnaast nog een advies: “Gebruik je ogen en je neus. Spring niet in vies water dat stinkt, maar bel in dat geval het waterschap.”
Bron: ANP

Meer over:

droog, droogte, record

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar