Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Droogte verdrijft kamsalamander op de Sallandse Heuvelrug

  •  
17-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
Kamsalamander

Kamsalamander

© foto : Henk Heijligers

Het is onzeker of de beschermde kamsalamander nog wel voorkomt op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Het waterdier is ook niet meer gezien in het vennengebied Kleine Meer bij Ossendrecht in Noord-Brabant. De amfibie leeft met name in Oost- en Zuid-Nederland in poelen en vennen, maar die zijn drooggevallen door de aanhoudende droogte. De situatie in de natuur en de landbouw wordt steeds nijpender, staat dinsdag in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

Waterpeil Korenburgerveen zakt 

De waterstand in beschermde hoogveengebieden zoals het Korenburgerveen bij Winterswijk en het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe zakt steeds verder weg. Als veengebieden verdwijnen, komen ze nooit meer terug. Bossen op de hoge zandgronden staan op omvallen, aldus de LCW. Monumentale bomen begeven het door de droogte en laten grote takken vallen. Loofbomen staan al in de herfststand. Er vallen al op grote schaal eikels.

De heide heeft te lijden onder de hitte, de felle zon van de afgelopen dagen maar ook onder de droogte. Op sommige plekken bloeit de heide wel, maar er zijn ook heidevelden afgestorven. Vooral jonge heide is volgens de natuurbeheerders kwetsbaar. Duinvalleien vallen droog. De natuurbeheerders zeggen dat de situatie veel extremer is dan in andere droge jaren.

De waterkwaliteit gaat hard achteruit. Vissterfte, blauwalg en botulisme breiden zich steeds verder uit doordat er weinig water is, dat fors is opgewarmd. In sommige gebieden kan niet meer voldoende schoon water worden aangevoerd. In die streken staan natuurgebieden daardoor nog verder onder druk.

In 2018 ging onze TV-ploeg op zoek naar de zeldzame salamanders in het gebied. Dat kun je hier terugzien: 

Bron: ANP

Meer over:

kamsalamander
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.