Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Droogte in het natste heidegebied van Europa

6 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Dwingelderveld 3

© Fotograaf: Cas van den Bomen

Er is al tijden geen druppel regen meer gevallen en voor de komende tijd ziet het er ook niet naar uit dat daar verandering in komt. De zomer van 2018 verloopt tot nu toe zeer droog. In het droge jaar 2003 liep het neerslagtekort gemiddeld op tot 227 millimeter. Zo'n droogte komt ongeveer eens in de 10 jaar voor. Recordjaar 1976, waarin sprake was van een ernstige droogte, leverde een maximaal tekort op van 360 millimeter.

Dieren en planten

Het warme weer betekent voor de meeste mensen een heerlijke zomer maar de droogte levert ook zorgen op bij natuurbeschermers. Veel dieren en planten staan op 'spaarstand' om zoveel mogelijk energie te sparen. Want de zoektocht naar water kost in deze droogte net wat meer energie. Zo gaan veel dieren tijdens de hitte vroeg op pad om de condens van de bladeren te likken en zoeken ze onder meer verkoeling bij de nog niet drooggevallen vennetjes en poeltjes.

Dwingelderveld

Ook in normaliter het natste heidegebied van Europa, het Dwingelderveld, is het droog. Als boswachter Daan Vreugdenhil het waterpeil meet komt hij op een diepte van 3,84 meter, bijna twee meter lager dan normaal is in de zomer. Ook ziet hij dat er steeds meer vennetjes opdrogen. Bij het water dat er nog wel is, verzamelen zich steeds meer dieren.  “Gelukkig zijn dieren en planten veel robuuster dan mensen. Mensen houden het twee dagen vol zonder water maar dier en plant weten veel beter om te gaan met deze droogte”, aldus boswachter Daan Vreugdenhil van Natuurmonumenten.

Watersysteem

Het oorspronkelijke watersysteem van het Dwingelderveld is zo veel mogelijk hersteld, zodat regenwater heel langzaam wordt afgevoerd. Vroeger ging de afvoer razendsnel doordat er sloten liepen. Door de vernattingsmaatregelen gaat de waterstand in het gebied omhoog, waardoor natte heide en andere bijzondere planten zich beter kunnen ontwikkelen. Ook wordt het gebied geschikt gemaakt om bij extreme weersomstandigheden water vast te kunnen houden. iets dat nu bij deze droogte goed van pas komt.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.