Vroege Vogels

Droogte bedreigt plant- en diersoorten met uitsterven

  •  
22-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
droogte_bruinekikker
De aanhoudende droogte brengt de natuur onherstelbare schade toe. Dat stellen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in NRC op basis van waarnemingen in hun gebieden. Vooral in het oosten van het land staan plant- en diersoorten op uitsterven als gevolg van de huidige droogte en die van vorig jaar.

Minder vlinders door droogte

Het gaat om vlindersoorten in Drenthe die afhankelijk zijn van veen, zoals veenbesblauwtje; veenbesparel- moervlinder; veenhooibeestje. Ook zeldzame plantensoorten zuchten onder de droogte, zoals verschillende soorten zegge.
Afgelopen zondag bleek dat de aantallen vlinders, die momenteel geteld worden, extreem laag zijn. Luister naar de reportage:

Dramatische daling

Op de Sallandse Heuvelrug is volgens Natuurmonumenten bovendien een „dramatische daling" te zien van het aantal kamsalamanders, heikikkers en diverse soorten libellen. Ook vissen als beekprik worden ernstig bedreigd door het droogvallen van beken in het oosten en zuiden van het land.
De beide periodes van droogte zijn volgens de natuurbeheerders de „genadeklap" voor een landschap dat al tientallen jaren lijdt onder verdroging, door onder meer ontwatering voor de landbouw, overvloedige stikstof en aanplant van bomen.
Bron: ANP

Meer over:

droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarianClaasen
MarianClaasen22 jul. 2019 - 19:03

Twee oorzaken komen vanuit de landbouw. Doe daar verdomme iets aan!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.