Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Drooggevallen poelen probleem voor amfibieën

4 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rugstreeppad__jvriens.jpg

© Foto: jvriens

Door het warme weer in mei en juni zijn veel poelen drooggevallen. Een nieuwe generatie amfibieën is daardoor waarschijnlijk deels verloren gegaan, omdat larven hun metamorfose tot jonge pad, kikker of salamander niet op tijd hebben kunnen volbrengen.

Metamorfose

Amfibielarven groeien op in het water van poelen. Van maart tot augustus kunnen de larven in het water rondzwemmen voordat ze transformeren tot een jong amfibie. Valt een poel voor die tijd droog, dan gaat er een nieuwe generatie verloren. Vooral de soorten die wat later in het voorjaar hun eieren afzetten, zoals de groene kikker, rugstreeppad en salamander, kunnen getroffen worden door de droogvallende poelen. Alleen de rugstreeppad is daar deels op aangepast, hij kan versneld in metamorfose gaan als de poel dreigt uit te drogen.

Voordelen

Aan de andere kant wordt er ook een toenemend aantal, vaak exotische, vissen gezien in de poelen. Deze vissen lusten vaak graag een amfibielarve, en hebben zo een negatief effect op de aantallen amfibieën. Door droogval van een poel verdwijnen deze vissen weer, waardoor amfibieën het jaar daarop weer betere overlevingskansen hebben. Er zijn dus ook voordelen aan het droogvallen van een poel.

Aangelegde poelen

De afgelopen decennia zijn er veel poelen aangelegd, omdat deze wateren belangrijk zijn voor onder andere libellen en amfibieën. De aangelegde poelen moeten echter actief beheerd worden, anders groeien ze binnen enkele jaren dicht. Droog en warm weer versnelt dit proces. Door klimaatverandering zullen poelen in de komende jaren vaker droogvallen en sneller dichtgroeien.
Het initiatief Poelen.nu wil daarom graag weten welke poelen zijn drooggevallen. Met deze gegevens kunnen beheerders en vrijwilligers het poelenbeheer aanpassen aan de warme weersomstandigheden. Ken je ook een drooggevallen poel, meld deze dan op Poelen.nu .
Bron: NatureToday , RAVON

Meer over:

amfibie, poel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar