Vroege Vogels

Dringen in de natuur

  •  
26-02-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_255136.jpg
Mountainbikers, motorcrossers, nordic walkers, ruiters, wandelaars, quadrijders, fourwheeldrivers, fietsers, steppers, koetsiers en klootschieters, ze bewegen zich allemaal door elkaar. En dat leidt tot onderlinge agressie en irritatie. Dat staat op de site van Twentse Courant Tubantia.
Elke groep heeft zo z'n eigen doel. Mountainbikers willen door de natuur raggen, terwijl wandelaars juist rust zoeken om van de natuur te genieten. Als het echt uit de hand loopt, grijpen natuurbeheerders in en weren ze bezoekers die overlast geven van hun terreinen. Steeds vaker echter worden op voorhand recreatiestromen van elkaar gescheiden.
Dat gebeurt bijvoorbeeld in het 3500 hectare grote Nationaal park de Sallandse Heuvelrug. Hier zijn onder meer wandel- en fietsroutes, ruiterroutes, mtb-routes en een losloopveld voor honden ingericht. "Het scheiden van de recreatiestromen werkt goed", zegt gastheer en toezichthouder Arend Spijker.
 
Maar natuurlijk zien sommigen het als een uitdaging om juist daar te gaan waar het niet mag. Daar zijn extra controles voor bedacht. Vorig jaar werden door de opsporingsambtenaren in totaal 561 bekeuringen uitgedeeld. Spijker zelf sprak in 2002 86 mtb-ers op hun ongeoorloofde gedrag aan, vorig jaar was dat aantal gedaald tot 46.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.