Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Driekwart Nederlanders: Bedrijven moeten meer doen tegen broeikasgassen

  •  
24-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uitstoot

© bron: pixabay

Driekwart (75%) van de Nederlanders vindt dat het bedrijfsleven meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bijna de helft van de Nederlanders (47%) vindt dat het kabinet-Rutte meer zou moeten doen.  Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie en in samenwerking met omroep Human. Het onderzoek is uitgevoerd ten behoeve van het Human-programma ‘De staat van het klimaat’. De resultaten werden vanavond in dit live-programma gepresenteerd om 20.30 uur op NPO 1.

Zorgen over klimaat

Zeven van de tien Nederlanders (69%) maken zich zorgen over de klimaatverandering. Een op de drie (31%) is pessimistisch: zij zien het somber in (24%) of denken dat we onherroepelijk op een klimaatramp afstevenen (7%). Met name jongeren (18 – 24 jaar) zijn somber. Ruim een derde (37%) van de Nederlanders vindt dat ze zelf meer moet doen tegen klimaatverandering. De helft (54%) doet naar eigen mening voldoende.

Vliegen, auto's en subsidies

De helft van de Nederlanders (53%) vloog de afgelopen twee jaar minimaal één keer. Evenveel mensen (54%) zeggen dat zij met de trein zouden gaan als tickets voor trein en vliegtuig even duur zijn. Bijna een op de vier vindt dat de prijs voor vluchten in Europa omhoog mag.
Als het gaat om wat de overheid moet doen voor verkeer op land, geven mensen aan dat vooral meer nodig is voor tram, bus, metro’s of treinen. Autoverkeer komt op de tweede plaats, fietsverkeer op de derde. Dat staat in contrast met de werkelijkheid. Op dit moment staat de auto voor de overheid op de eerste plaats: meer dan de helft van de overheidsinvesteringen gaan daar naar toe. Naar partijvoorkeur zien we wederom verschillen al krijgt het openbaar vervoer van bijna alle kiezersgroepen (met uitzondering van PVV en FvD) prioriteit. Opvallend is dat ook kiezers van de VVD aangeven dat meer moet worden gedaan voor het openbaar vervoer dan voor de auto.

Lage inkomens ontzien

Steeds meer mensen hebben plannen om hun huis energiezuiniger te maken. Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie daar concrete plannen voor heeft. 85% zegt op de hoogte te zijn van de manieren waarop dit kan. Maar de helft van de Nederlanders maakt zich wel zorgen over de kosten die daarmee gepaard gaan. In het algemeen vindt ruim vier op de tien (42%) vindt dat mensen met lage inkomens moeten worden ontzien als het gaat om de kosten voor het klimaat.

Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.