Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drie jonge zeearenden in één nest

  •  
20-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeeareden_reneakkies.jpg

© Fotograaf: ReneAkkies

In de Biesbosch zijn dit jaar drie jonge zeearenden in één nest uit het ei gekropen. Een bijzonder aantal wat zelden voorkomt. Het gebeurde slechts één maal eerder in Nederland, namelijk in 2014 in de Oostvaardersplassen. Ook in een ander deel van de Biesbosch zitten momenteel jonge zeearenden op het nest. Het is nog niet bekend hoeveel jongen in dat nest uit het ei zijn gekropen.
Sinds 2012 broeden er succesvol zeearenden in Nationaal Park de Biesbosch, vanaf 2014 broeden er zelfs twee paren. De Biesbosch is het enige gebied in Nederland waar de zeearend met 2 paar tot broeden gekomen is.
Voldoende voedsel
“Het hoge aantal jongen komt hoogstwaarschijnlijk door de enorme aanwezigheid van voedsel in dit gebied. Zeearenden staan aan de top van de voedselketen en worden regelmatig gezien met grote prooien zoals zoetwatervissen, ganzen en andere watervogels. De imposante roofvogels worden veel gezien in de Biesbosch, met name in natuurontwikkelingsgebieden zoals de Zuiderklip, de kleine Noordwaard en de Tongplaat. Vooral in het vroege voorjaar en in de zomer zijn deze gebieden zeer in trek bij grote vissen die er komen om te paaien; een gedekte tafel voor de arenden”, aldus Thomas van der Es, boswachter van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. De jonge zeearenden blijven voorlopig nog op het nest en zijn nu circa 3 weken oud, over ruim een maand zullen ze pas uitvliegen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.