Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drieband anemoonvis helpt zeeanemoon

  •  
01-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
driebandanemoonvis.jpg
De drieband anemoonvis en de zeeanemoon hebben een prachtige samenwerking. De vis houdt zich schuil tussen de zeeanemoon en tegelijkertijd eet hij gevaarlijke parasieten op, die schadelijk zijn voor de zeeanemoon. Verder helpt hij hem bij ademhalen.
Zuurstof
Zeeanemonen hebben 's nachts moeite om aan zuurstof te komen. De drieband anemoonvissen verzamelen 1,4 keer meer zuurstof als hij bij de zeeanemoon is. Ook is het visje erg actief. Hij beweegt zich druk op en neer en duikt diep in de anemoon. Daardoor moet de anemoon zich openen en zo krijgt hij zuurstof binnen.
Geen baat
De drieband anemoonvis heeft hier zelf geen baat bij. Hij doet het enkel en alleen voor de zeeanemoon, zodat die goed kan ademen. Dit is onderzocht door onderzoeker Joe Szczebak van Auburn University.
Bron: Sciëntas.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.