Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drie jonge visarenden geringd in Biesbosch

  •  
04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
visarend_5bcdeae6e5bae_medium

Visarend met vis

© Willem59

Voor de tweede keer zijn er visarenden geringd in de Biesbosch. Drie gezonde jongen hebben een kleurring gekregen. Door de vogels een ring te geven, zijn ze individueel herkenbaar. Dat helpt bij verder onderzoek en bescherming van de soort

Hoogspanningsmast

De jongen, ongeveer zeven weken oud, komen van een nest op 65 meter hoogte in een hoogspanningsmast. Het is één van de vier nesten in Nederland. Al sinds 2017 broedt er een paartje op deze locatie. Ieder jaar wordt er gekeken of de jongen geringd kunnen worden en dit jaar lukte dat voor de tweede keer, in samenwerking met Evides en TenneT (hoogspanningsnetbeheerder).

Visarenden broeden pas sinds 2016 in ons land. Met behulp van kleurringen is beter te bepalen welke gebieden ze bezoeken, hoelang ze blijven leven en of ze in de toekomst terugkeren naar ons land. Het ringen moet zowel zorgvuldig als snel gebeuren om de visarenden zo min mogelijk te verstoren.

Trekvogels

De verwachting is dat deze jongen eind juli het nest gaan verlaten. De jonge vogels blijven vaak tot begin september in het gebied en worden buiten het nest nog een tijdje gevoed door de vader. De moeder trekt al wat eerder naar het zuiden. Visarenden overwinteren langs de kust van West-Afrika. De jonge vogels kiezen hun eigen moment om hun route naar de overwinteringsgebieden te gaan ontdekken.

De broedgevallen in de Biesbosch lijken een nieuwe populatie in Europa te gaan vormen. Dankzij die ringen is weten we dat zowel Duitse als Engelse vogels Nederland hebben ontdekt als broedgebied. De Biesbosch is een groot en visrijk gebied, geschikt om te broeden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.