Vroege Vogels

Drentse teek blijkt tropische hyalommateek

  •  
24-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hyalomma marginatum, Adam Cuerden

© Hyalomma marginatum, Foto: Adam Cuerden, Wikipedia

De 'reuzenteek' die eerder deze maand is gevonden in het Drentse Odoorn blijkt een hyalommateek, meldt het RIVM op basis van onderzoek. Het is de tweede keer dit jaar dat zo'n tropische teek in Nederland is aangetroffen.
De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen. Maar volgens het gezondheidsinstituut is dit virus niet aangetroffen bij de teek uit Drenthe.

Vlekkenkoorts

Wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt volgens het RIVM zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te behandelen met antibiotica.

Groter en sneller

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en veel sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.

Trekvogels

De teken, die normaal gesproken alleen in warmere landen voorkomen, zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd. Het RIVM vermoedt dat de teken zijn meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied.

Geen virus

Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig hyalommateken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest op het Krim-Congovirus. Geen van deze teken had dit gevaarlijke virus echter bij zich.
Bron: ANP

Meer over:

teek, reuzenteek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.