Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Drentse landschap van vroeger

  •  
29-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
heide_17.jpg

© bloeiende heide in Drenthe. Fotograaf: karlaleeftink

Heide, hunebedden en schapen. Dat zijn de beelden, die veel mensen zullen hebben bij Drenthe. Maar eeuwen geleden zag het hier wel anders uit. Volgens hoogleraar landschapsgeschiedenis bij de Rijksuniversiteit Groningen Theo Spek hebben wij een wat geromantiseerd beeld van deze provincie. Het oude Drenthe was veel gevarieerder, bosrijker en vol met biodiversiteit. Met een grondboring, kan je het oude landschap aflezen aan de naar boven gehaalde pollen.
hunebed
Hunebed en voorbijrazende trein. Fotograaf: roosmarijn
Theo Spek is hoogleraar Landschapsgeschiedenis en hoofd van het Kenniscentrum Landschap bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef mee aan het dit jaar uitgekomen Landschapsbiografie van de Drentsche Aa. Hij promoveerde eerder met de historisch geografische studie, Het Drentse esdorpenlandschap. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.